Friday, March 09, 2007

Alkohol

To že se ovocná šťáva ponechaná několik dní v relativně teplém prostředí začne měnit, poznal nepochybně již pračlověk. A také to, že se buď kazí, a nebo kvasí v něco dobrého, opojného. Dá se tak předpokládat, že první "opici" si člověk způsobil před desítkami tisíc let. Každopádně ale, bez ohledu na to, jak bylo našemu pra pra předkovi po ránu, nebylo umění jak takový nápoj vyrobit nikdy zapomenuto. (A nebo možná naopak bylo zapomenuto a znovu zjištěno mnohokrát po sobě) Každopádně alkohol provází lidstvo minimálně po celou dobu, ze které existují písemné doklady. Jisté je to, že Řekové rádi popíjeli, a staří Římané (ti bohatí) doslova chlastali. Civilizovaný svět znal kvašenou šťávu z hroznů, a již i nějakou tu pálenku, zatímco barbaři (nebudeme to rozebírat, ale například takoví Bójové a spol) byli odkázáni na medovinu. Nu co, každému podle jeho gusta, hlava bolí po vynikajícím víně, stejně jako po jabčáku, stačí si obého dát trochu moc. Kdo a jak vynalezl destilaci alkoholu není jisté, ale snad to uměli již Sumerové. Možná někdo olízl pár kapek, jež se v teplu srazily na víku sudu, a napadlo ho, že když bude ten obsah vařit a sražené kapky nechá padat do nějaké nádoby, tak získá něco zcela odlišného od původního pití. Každopádně ale destilační přístroj tvoří za středověku povinné vybavení každé alchymistické dílny. (Znáte to, patlámo patlámo.. a namísto bádání vařili slivovici..) Nicméně alkohol nemá jen negativní vlastnosti, v malém množství je zdraví prospěšný i při pití. A jeho desinfekční účinky jsou také známy velmi dlouho. Již za středověku se vědělo, že vyčistit ránu je nejlepší harříkem namočeným ve víně. (Tedy, samozřejmě pouze u významných osob, obyčejní ranění vojáci byli ponecháni osudu.) A skoro stejně tak dlouho se alkohol používá i jako rozpouštědlo (napřed samozřejmě v již zmiňovaných alchymistických dílnách) a chemické činidlo. Koneckonců byl alkohol i jedou ze surovin jíž použil Leo Bakeland, když vyrobil první umělou hmotu na světě, bakelit. Nu a jak se vlastně alkohol dělá? O tom až příště.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home